Lliurament dels Premis Salvador Reixach 2015

El passat dissabte 3 d’octubre va tenir lloc, al Centre Cívic de Santa Pau, l’acte de lliurament dels XIV Premis Salvador Reixach, que premia els millors treballs de recerca de batxillerat en els àmbits d’estudi següents: Comarcals, Humanístics i Socials -Artístics.

Va obrir l’acte Jesús Gutiérrez, president del PEHOC, entitat organitzadora dels premis que, entre altres coses, va manifestar públicament el reconeixement als estudiants, els autèntics protagonistes de l’acte, per la bona qualitat dels treballs que s’ han presentat en aquesta edició. Igualment, va encoratjar els estudiants a continuar amb la seva tasca de formació i els va animar a estimar i tenir cura de la llengua, autèntic vehicle de comunicació social i cultural.

El primer premi en l’àmbit d’Estudis Comarcals va ser per al treball que analitza la vida de quatre persones que van ser víctimes de la repressió franquista a Sant Feliu de Pallerols, precisament una d’elles era el besavi de l’autor. Per l’altra banda, l’autor fa també una aproximació històrica i un estudi d’ aquesta repressió tant a nivell local, comarcal com de país. Aquest excel·lent treball porta per nom: Els afusellats per la repressió franquista a St. Feliu de Pallerols, i el seu autor és en Pau Font i Masdeu.

La resta dels treballs finalistes en aquest àmbit van ser:

Els oficis al llarg del temps, Autor: Joel Vilarrassa Desplans

Exilis i ruptures. El cas de Miquel Serra, l’ últim alcalde republicà. Autora: Sandra Guix Cardona

Pel que fa a l’àmbit d’Estudis Humanístics, el primer premi se’l va endur el treball que intenta conscienciar tant a homes com a dones, que cal una transformació en la societat actual per eliminar la desigualtat que hi ha entre els dos sexes i que, potser, un primer pas seria canviar la publicitat, com a un dels principals vehicles d’introducció d’aquestes actituds sexistes, que gairebé sempre reforça aspectes discriminatoris com són els estereotips femenins. Aquest excel·lent treball porta justament per nom: Estereotips femenins a la publicitat actual, i la seva autora és la Laura Grabolosa Busquets.

La resta dels treballs finalistes en aquest àmbit van ser:

El youtube, la televisió del segle XXI? Autor: Isaac Planella i Fontàs.

Veure per creure? Autora: Laura Chico Moreno.

Procés i metodologia del disseny d’una marca. Autora: Mireia Andreu i Alegre.

Fotograma a Fotograma. Autora: Laura Rueda i Pérez.

Finalment, el treball guanyador en l’àmbit d’Estudis Socials- Artístics va ser per un treball molt original i diferent, que intenta interpretar la història de Catalunya dels anys compresos entre el 1870 fins el 1936, a partir de la premsa satírica catalana dels segles XIX i XX, tals com la Campana de Gràcia, l’Esquetlla de la Torratxa, el Cucut, el Be negre, i també fa incursions a la premsa espanyola i europea. Aquest original treball porta per nom: Rialles històriques. Interpretació de diversos fets de la Història de Catalunya a través de l’humor, i és la seva autora la Sílvia Nogareda Vilà.

La resta dels treballs finalistes en aquest àmbit van ser:

Ens n’hem d’anar. Autora: Raquel Moli Plana.

Enganys i abusos. Doping de cavalls. Autora: Berta Molins Vilanova.

El riure. Autora: Aina Casademont Alemany.

Parla’m sense por. Autora Judith Presagué Sorribes.

Residència o llar assistida, un món desconegut, una solució. Autora: Laia Serra Busquets.

Crònica d’un present anunciat. Autora: Marta Sala Perpiñà

Acolliment familiar. Autora: Mireia Aumatell Anglada.

Anàlisi d’una Catalunya que vol ser. Autora: Sira Torras Serrat.

L’acte fou amenitzat per una excel·lent concert de guitarra solista a càrrec de Miriam Paretas, que va fer gaudir al nombrós públic assistent que va omplir la sala.

A més del PEHOC, l’acte compta amb el suport dels ajuntaments de Santa Pau i d’Olot, el Consell Comarcal de la Garrotxa, La Diputació de Girona, els Amics de Santa Pau, Òmnium Cultural i l’ Institut Ramon Muntaner i la col·laboració de Santa Pau Activa, entitat que va oferir el refrigeri al final de l’acte, el Servei Educatiu de la Garrotxa, l’Obra Social “La Caixa”, el Grup Batallé i l’entitat Vol de Coloms. Va tancar l’acte Pep Companys, alcalde de Santa Pau, que va donar les gràcies als estudiants participants, a les institucions i entitats pel suport rebut i a tots els familiars, amics i públic en general per la seva assistència a l’acte.

Acta del jurat