Conferència del periodista Martí Anglada a l’Orfeó
Dins el marc del cicle de xerrades Reptes del segle XXI, organitzat pel Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, el divendres passat va tenir lloc la conferència Un món sense lideratge? Europa davant dels reptes actuals, que va pronunciar el conegut periodista de TV3, Martí Anglada. L’acte va comptar amb una gran presència de públic. Martí Anglada, bon coneixedor de la Unió Europea i dels principals països europeus, va anar desgranant quina era la situació europea davant de l’actual crisi.
Així, va definir alguns dels problemes de la UE que fan que no sigui un dels líders mundials. En definitiva va dir que l’expectativa que hi havia sobre la construcció europea ara fa vint anys, no ha acabat de reeixir. El problema d’Europa és que hi ha com dos escenaris: un escenari més idealista de la construcció d’Europa com una federació d’estats europeus, que es veu reflectit en el Parlament Europeu, un parlament que hauria de tenir un paper molt important en la construcció europea però que en realitat no l’acaba tenint. El segon escenari seria el més realista, el que realment governa Europa en realitat, format pel Consell d’Europa, és el que realment pren decisions importants i de manera més immediata. És a dir, quan hi ha urgència en prendre decisions, les pren el Consell i no el Parlament. Avui, immersos en una gran crisi, el Consell d’Europa s’ha de reunir de manera cada vegada més periòdica per poder prendre decisions de manera ràpida per intentar calmar els mercats. Amb tot, aquestes decisions encara són massa lentes respecte d’altres grans potències, en especial les emergents com ara la Xina. Mentre hi hagi aquestes disfuncions en el govern europeu, Europa no aixecarà el cap.
Pel que fa a la moneda, Anglada va dir que, en definitiva, l’euro no és res més que el marc alemany disfressat d’euro, cosa que ha permès que sigui Alemanya qui marca la política econòmica comuna, sempre de bracet amb França per tal de disposar de més suport mediàtic i mantenir el front francoalemany en les decisions importants. Un dels problemes de la UE és que el Banc Central Europeu no emet deute perquè els països respectius, especialment Alemanya i França, no l’han volgut cedir i el mantenen en els seus respectius bancs nacionals. Per tant, un cop més, tenim un Banc Central Europeu però que no decideix res sinó que, de facto, ho fa el Bundesbank. D’altra banda, des d’Alemanya no s’ha acabat de pair que amb el BCE, les decisions ara siguin més lentes i hagin de dependre d’altres països membres. En resum, caldria un veritable banc europeu que pogués emetre bons i finançar-se.
Pel que fa a política exterior i defensa, Anglada també creu que hi ha molt de camí per recórrer i que no hi ha un projecte comú en aquests afers, cosa que també debilita molt la UE. En aquest aspecte, Martí Anglada creu que França hauria de capitanejar aquesta política exterior, perquè està més preparada i hi té més experiència que alemanya.
Per altra banda, la Gran Bretanya no està interessada en una UE forta ni unida perquè aleshores, el lloc preeminent que sempre han ocupat a nivell mundial i en les relacions amb els EEUU es podria perdre a favor de l’eix francoalemany. En aquest sentit, malgrat que la Gran Bretanya pugni perquè no hi hagi aquesta europa unida, la situació econòmica i l’estratègia mundial sembla que provocaran que aquesta unió continuï endavant amb o sense la Gran Bretanya.
A més, en aquests moments, EEUU vol que hi hagi una UE forta i unida ja que esdevindria un aliat important i fort per poder fer front comú i aturar l’expansió de la Xina a nivell econòmic i mundial.
A la pregunta sobre com veu el futur de Catalunya dins la UE, Anglada va dir que si Catalunya segueix treballant, amb democràcia, unitat i pacíficament, per aconseguir més autogovern, la UE, tard o d’hora, s’hi haurà d’implicar i caldrà trobar alguna solució de consens per a satisfer les demandes catalanes. Això podria portar a una representació, encara que fos menor, de Catalunya dins la UE futura.