Resum de la xerrada sobre la Revolució russa i Catalunya

Interessant xerrada sobre la Revolució russa i Catalunya

Els punts de connexió de la Revolució Russa amb la realitat catalana varen ser, des d’un primer moment, més amplis i intensos del que es podria pensar. Així va iniciar la seva xerrada l’historiador Josep Puigsech, professor de la UAB, especialista en el moviment comunista internacional i autor de La Revolució Russa i Catalunya. D’aquesta manera, el PEHOC commemorava el centenari d’aquest fet històric.

El conferenciant va resseguir els punts de connexió que s’establiren entre la Revolució russa i el context català en tres fases. En un una primera fase, les notícies de la revolució varen generar un estat d’opinió entre les diverses forces polítiques, la majoria contràries. En una segona fase, durant els anys vint, amb el naixement de la Internacional Comunista, es produí una clara identificació amb la revolució per part de forces anarquistes, socialistes o republicans liberals nacionalistes. I, finalment, en una tercera etapa, en un context marcat per la Guerra Civil i un procés revolucionari a la reraguarda, la revolució fou interpretada segons les necessitats del moment. Hi hagué contactes entre la Generalitat i l’URSS i la creació de nous partits comunistes com el PSUC i el POUM.

També va fer un repàs de les visions de la Revolució Russa que van oferir, en el seu moment, Josep Pla, Eugeni Xammar, Jaume Pi i Sumyer o Ferran Valls i Taverner, o el paper polític que la revolució va jugar en el projecte secessionista de Francesc Macià, o en la formació ideològica d’Andreu Nin.

Aquesta conferència del PEHOC es complementarà amb la projecció d’El cuirassat Potemkin (1925) per part del Cine Club d’Olot el proper 10 de novembre.