Resum de la xerrada “ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ A LA GARROTXA EN CRISI?”

Xerrada d’Ester Carreras i propera xerrada de Narcís Selles

Divendres passat va tenir lloc la xerrada “ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ A LA GARROTXA EN CRISI?” a càrrec d’Ester Carreras que ha estat en diverses etapes cap d’informatius de Ràdio Olot, delegada a la Garrotxa del Diari de Girona, corresponsal a la Garrotxa de Catalunya Ràdio i La Vanguardia, etc i actualment Responsable de Relacions externes de La Fageda.

Va començar consultant el públic per saber qui era lector o consumidor de premsa escrita ara fa 25 anys i quants ho eren encara avui.  Va quedar clar que s’havia produït una grandíssima davallada en aquest consum.

Va dividir la seva exposició en quatre parts: la primera dedicada a posar el tema en context analitzant quina és la funció dels mitjans, destacant que són el quart poder. En segon lloc, va parlar de la situació actual dels mitjans i de com es veu tant influenciada pel món digital, afirmant que en aquests darrers anys s’ha produït no una evolució sinó una revolució en els mitjans. En tercer lloc, es va centrar en la Garrotxa fent una mirada al passat. Va explicar quins mitjans existien a la nostra comarca fa 25 anys i com treballaven: amb màquines d’escriure, enviant les cròniques per autobús i després per fax, havent d’anar a la recerca de la notícia. La quarta part, titulada “La Garrotxa i l’oferta mediàtica d’avui“ la va dedicar als mitjans que existeixen actualment, destacant els canvis produïts, la desaparició d’alguns i l’aparició d’uns altres. També va remarcar favorablement el canvi produït al setmanari “La Comarca” en els darrers anys.

Seguidament, va donar veu als diferents mitjans amb entrevistes gravades a periodistes com Ramon Esteban, Mariona Comellas, Joel Tallant, Susanna Alsina i Oscar Cabana, que explicaven tant la seva visió de la situació actual dels mitjans a la comarca com les seves experiències.

Per finalitzar va deixar en l’aire algunes preguntes per a la reflexió sobre el tema de la xerrada com: les noves generacions són receptives als mitjans impresos? És viable un mitjà imprès per tractar a fons temes de ciutat i des de diverses òptiques?

La propera conferència del cicle del PEHOC serà quest divendres 20 abril. En Narcís Selles ens parlarà de  “L’art a Olot té trets específics? Sincronies i asincronies de la modernitat artística a Olot”. Serà a l’Arxiu Comarcal a les 7 de la tarda.