Sortida a la Maternitat d’Elna i altres espais de memòria històrica de l’exili

(veure informació sobre inscripció al final) 

A finals del mes de gener del 1939, milers de republicans espanyols i catalans travessaven la frontera amb l’Estat francès cercant refugi. Uns d’aquests passos van ser el del coll de Lli, per on van passar el president Companys, el president Aguirre i el president Azaña, i el coll de la Manrella, ambdós a la Vajol, on hi ha l’únic monument a l’Exili a l’Estat espanyol. Aquells republicans van ser rebuts, majoritàriament, com a delinqüents i marginats. La resposta oficial va ser tancar-los en diferents camps de concentració (després s’ha volgut utilitzar el subterfugi de “camps de refugiats”), amb unes condicions infrahumanes. Un d’aquests camps és el d’Argelers, i estava situat, exactament, a la platja.

Un dels espais més increïbles, per la dificultat que va haver de superar, és la Maternitat d’Elna. Allà l’Elisabeth Eidenbenz va ser capaç de construir una autèntica “illa de pau” en un infern marcat per la guerra, la civil espanyola i els seus milers de refugiats, i la segona guerra mundial que també va començar el 1939.

Aquests espais, incorporats en el conjunt d’espais de memòria històrica, tenen una càrrega emotiva molt alta. La visites, comentades i guiades, aniran acompanyades de lectures de textos de testimonis que van viure , en primera persona, aquells fets i aquelles situacions.

ELNA2

 

PROGRAMA – Dia 6 de juliol

8:30. Sortida en autocar des del Consum

Visitarem el monument de l’exili a La Vajol, Argelers (platja, camp de concentració i Cementiri dels espanyols), dinarem a Elna i visitarem la Maternitat Suïssa.

19:00 (aprox.) Arribada a Olot.

Les visites seran acompanyades de lectures de textos originals de testimonis.

INSCRIPCIÓ

Cal confirmar l’assistència i el número de persones enviant un missatge a pehoc@olot.cat abans del dia 1 de juliol.
Rebreu resposta confirmant la vostra inscripció.

PAGAMENT I PREUS

El pagament es farà el mateix dia 6 a l’autocar.
Socis PEHOC: 35€       No socis: 40€
(els preus poden variar lleugerament en funció de l’autocar)