Resum de la xerrada “Podem recuperar el patrimoni musical?”

Cançó popular per tancar el cicle del PEHOC

Divendres  9 de juny, a l’Orfeó, es va  realitzar  la cloenda del cicle 9 Perspectives sobre Olot i la Garrotxa amb una sessió dedicada a recordar la figura del músic i folklorista Joan Tomàs i la magna obra de recuperació de la música tradicional dels Països Catalans, el Cançoner Popular de Catalunya, de la qual el mestre Tomàs fou un dels protagonistes.

El filòleg Joaquim Monturiol i Jordi Tomàs, professor d’antropologia  cultural a la Universitat de Lleida i nét de Joan Tomàs, van fer un recorregut per la biografia d’aquest i van destacar la importància del treball de recuperació de la música i la cançó popular catalana que es va iniciar en la segona dècada del segle passat, obra que es veié estroncada, abans de la seva finalització, per la Guerra Civil. Entre els anys 1922 i 1936 es van recollir més de 60.000 melodies i cançons  populars a tots els territoris de parla catalana  que, posteriorment, havien de ser editades i publicades. Una de les comarques on es van  recuperar més melodies va ser la comarca de la Garrotxa, amb més de  800. Joan Tomàs fou un dels músics i folkloristes que van dedicar, durant molts anys, una part de les seves vacances a recórrer, per qualsevol mitjà, els pobles de la nostra comarca recuperant cançons tradicionals de la veu dels seus protagonistes, les persones que havien  après les cançons dels seus pares i avis mentre feinejaven  a casa, al camp, als tallers o als aplecs.

Jordi Tomàs va destacar la importància cultural de la conservació d’aquest  patrimoni, més enllà del valor musical per la recuperació de llenguatge, tradicions, història local i, fins i tot, del paisatge de la nostra comarca. Precisament, Àngel Girona està fent el recull i actualització de totes les cançons que es van recollir a Olot en aquestes campanyes dels anys 20 del segle passat i els filòlegs, Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez, n’estan fent l’actualització i homogeneïtzació ortogràfica de cares a una possible futura publicació.

En la segona part de l’acte, els assistents van poder  gaudir  i escoltar algunes de les cançons  tradicionals  recuperades  a la comarca de la veu i els instruments dels músics Àngel Girona i Marc Busquets, un colofó final d’un cicle interessant.

Tot seguit, es lliuraren els carnets Recercat als socis del PEHOC i al mateix temps es va voler fer un reconeixement als socis més antics de l’entitat: Josep Murlà, Joan Sala i Assumpció Arnau, per portar més de 40 anys donant-hi el seu suport.