Resum de la xerrada de Jordi Casassas

El professor Jordi Casassas , catedràtic d’Història Contemporània de la UB va  parlar divendres passat a l´Orfeó de la importància de la Mancomunitat en la història recent de Catalunya en una conferència que presentà el regidor i professor Pere Gómez.

Casassas va desmentir el tòpic que la Mancomunitat havia estat una institució creada únicament per la burguesia i la Lliga, insistint en la importància de la classe mitjana i de la intel·lectualitat noucentista en la creació de la Mancomunitat.

Aprofitant una tímida reforma administrativa del govern Maura i els migrats recursos de les Diputacions i de l’Ajuntament de Barcelona, el sector més dinàmic de la societat catalana , encapçalada per Enric Prat de la Riba, va construir una eina política amb la finalitat de modernitzar i democratitzar Catalunya i establir els fonaments d’una estructura nacional, el primer intent des de la derrota de 1714.

La Mancomunitat va treballar “Catalunya endins”, intentant lligar el rerepaís amb la societat urbana i industrial de la Barcelona metropolitana. Va fer arribar el telèfon a les zones rurals de Catalunya, va millorar les vies de comunicació, va fundar una escola d’administració pública per  millorar la formació dels secretaris d’ajuntament i funcionaris dels petits municipis, establint un mapa sanitari i educatiu amb la intenció d’equilibar el país. Va treballar “Catalunya enfora” per intentar consolidar a Espanya un marc polític més democràtic, amb menys caciquisme i més descentralitzat. Amb l’anomenada Escola de la Lliga va promoure el contacte de joves professionals catalans amb els centres de referència d’Europa i Amèrica, en disciplines com l’educació, l’urbanisme, la indústria, etc, per modernitzar aquests camps a Catalunya.

Malgrat  els pocs anys  d’existència (1914-1923) i els escassos recursos, l’esperit transformador  en la societat catalana i l’herència emblemàtica d’institucions com l’Escola del Treball, la xarxa de biblioteques públiques, les escoles públiques municipals i de les diputacions, i les maternitats i hospitals psiquiàtrics van servir per estructurar un país, que  va resistir els set anys de dictadura de Primo de Rivera i  facilità la instauració de la Generalitat republicana l’any 1931.

La propera conferència del Cicle Catalunya 1901-1931, un país en transformació, organitzat pel PEHOC, es farà el dia 13 de març. El professor Ramon Arnabat parlarà de La Llei de jurisdiccions i el pistolerisme. Lluita social i reacció. Com sempre, a les 19h a l’Orfeó Olotí.