Xerrada “De la llei de Jurisdiccions al pistolerisme. Lluita social i reacció”

El proper divendres, dia 13 de març, dins del cicle que organitza el PEHOC juntament amb altres entitats locals, sobre la transformació de la societat catalana en els primers trenta anys del segle XX, intervindrà en Ramon Arnabat, doctor en Història, professor de la Universitat Rovira i Virgili. Arnabat també és director del projecte “Tots els Noms” (El Penedès, 1931–1979), president de l’Institut d’Estudis Penedesencs i autor de diversos llibres i articles sobre la Guerra Civil espanyola.

Es tracta d’una reflexió sobre les causes que provocaren la conflictivitat social de la mà de la classe obrera per aconseguir una millora de les condicions econòmiques, sanitàries, de seguretat i de treball, i de l’oposició a aquestes demandes per part d’una patronal que cada cop tendia a un radicalisme més violent i contundent, proper a les formes que, a Europa, van arrelar a Itàlia, primer, i a Portugal i a Alemanya, després, i que, desgraciadament van donar forma a les contradiccions de la II República Espanyola que van acabar desembocant en la Guerra Civil.

De la mà d’un sindicalisme sobredimensionat, el de la CNT, la societat catalana va viure moments especialment crítics (Setmana Tràgica, Vaga General del 1917, pistolerisme i atemptats d’entre el 1919 i 1923) que van acabar definint un model social i cultural basat en la lluita, l’enfrontament i l’oposició ideològica. Anticlericalisme, acció directa, dictadura o solidaritat de classe seran conceptes que passaran d’anàlisi en anàlisi.

Sens dubte, un moment de la nostra història especialment apassionat i apassionant.

Com sempre a les 7 de la tarda a l’Orfeó Olotí.