LLIURAMENT DELS PREMIS JORDI PUJIULA EN LA SEVA QUARTA EDICIÓ

El dissabte passat va tenir lloc a l’Orfeó Popular Olotí l’acte de lliurament dels IV Premis Jordi Pujiula que organitza el PEHOC amb la col·laboració dels ajuntaments d’Olot i Santa Pau i el Consell Comarcal de la Garrotxa. En aquesta edició es van presentar 10 treballs corresponents als àmbits de Ciències Naturals, Ciències de la Salut i Tecnològic.

El treball guanyador de l’àmbit de les Ciències Naturals, premi també dotat amb 500 €,  juntament amb DIPLOMA HONORÍFIC i un lot de llibres, i concedit pel Parc Natural de la Zona Volcànica, fou per al treball LA VIDA A LA FULLARACA de l’Adrià Bassols Herrero. El treball se centra en l’estudi dels petits animals que viuen entre la fullaraca de la Fageda d’en Jordà i que passen totalment desapercebuts al visitant. Per fer-ho, ha dissenyat una complexa metodologia amb diferents sistemes de mostreig que fa que ens preguntem si en les parcel·les estudiades ha quedat cap animal que no hagi trobat l’autor.

La resta de treballs finalistes en aquest àmbit van ser:

  • Obtenció d’etanol com a combustible. Autor: Aniol Roure Bassols.
  • Flors de Bach. Autora: Sílvia Cufí Aregay.
  • Estudi dels núvols d’Olot . Autor: Joan Torrent Juanola.
  • Endevina qui ve a sopar aquesta nit. Autor: Joan Bandrés Ferrés.
Àmbit de Ciències Naturals

Àmbit de Ciències Naturals

Pel que fa a l’àmbit de les Ciències de la Salut, el jurat dels premis va decidir, en aquesta ocasió, declarar desert el primer premi perquè va considerat que cap dels dos treballs presentats , tot i la seva vàlua, s’havien fet mereixedors del  màxim guardó.

Per tant, els dos treballs finalistes en aquest àmbit van ser,

  • No perdis el temps. Vuit neuròlegs opinen sobre el codi Ictus. Autora: Irene Ortolà Tapia.
  • Medicina complementària, una bona opció? Autora: Carla Soler Nogués.
Àmbit de Ciències de la Salut

Àmbit de Ciències de la Salut

Finalment, el treball guanyador en l’àmbit Tecnològic, amb un premi de 500 €, DIPLOMA HONORÍFIC i un lot de llibres, i concedit per l’empresa Freeminds Bellapart, va recaure en el treball PROJECTE XEC. UN PAS CAP A L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA d’en Bisnu Masó Clota, que, segons el seu autor, pretén documentar, des del punt de vista energètic, les obres de la nova Plaça Mercat i així donar a conèixer l’anomenat projecte XEC (xarxa espavilada de calor). Es tracta d’una xarxa de calor i fred, també coneguda com a District Heating and Cooling, que consisteix en un sistema de distribució d’energia calorífica a partir d’una xarxa urbana, amb la finalitat d’aconseguir una major eficiència energètica.

La resta de treballs finalistes en aquest àmbit van ser:

  • Projecte i disseny d’una cabana moderna. Autora: Joana Plana Ortiz.
  • La casa verda. Autora: Anna Lloansí Rovira.
Àmbit Tecnològic

Àmbit Tecnològic

Tots els assistents van ser obsequiats amb quatre punts de llibre corresponents a les quatre edicions d’aquests premis. Va cloure l’acte l’alcalde de la ciutat, Josep M. Corominas, que va ressaltar una vegada més la figura de Jordi Pujiula i també va tenir unes paraules per a tots els alumnes participants en aquesta quarta edició. L’acte es va complementar amb la participació d’alumnes de l’INS Montsacopa que van recitar magníficament uns aforismes de l’escriptor alemany G.F.Lichtenberg escollits pel professor Càndid Sempere i també unes peces musicals al piano, interpretades per l’Albert Pradas, que van posar punt i final a una excel·lent vetllada.