Resum de la xerrada d’Anton Costas

El perill de la desigualtat

El divendres dia 12 d´abril Anton Costas , Catedràtic d´Economia i President del la Fundació Cercle  d´ Economia, va  analitzar  els efectes de la desigualtat en la nostra societat en la conferència Per què la desigualtat assassina la democràcia? El repte de reconciliar  economia , progrés social i democràcia  corresponent al cicle anual del PEHOC dedicat als principals reptes als quals s´enfronta la societat.

Durant l´acte es va presentar el darrer llibre del ponent , “El final del desconcierto”, en el qual Anton Costas fa una anàlisi de les causes i els efectes de la crisi  en la societat espanyola dels darrers  quaranta anys.

Costas va  destacar que la desigualtat té una dimensió que més va enllà de les exagerades diferències d´ingressos. La desigualtat  és un límit  en les oportunitats de futur de les persones que la pateixen així com un  una restricció  a l´accés  de bens essencials.

La desigualtat té un efecte corrosiu en  la societat i en la democràcia doncs actua com a dissolvent del nexe social  que cohesiona les societats.

Va exposar  dades de la distribució mundial de la renda ,  l´anomenat Elefant de Milanovic,   en les quals s´apreciava com en les darreres dècades mentre que la població mundial més pobra millorava la seva economia  un altre sector, la considerada classe mitja, empitjorava de manera notable les condicions de vida. A la vegada el sector de renda més alta  , l´anomenat   1% més ric, era qui gaudia del major benefici en la seva renda.

Les dades actuals   de  desigualtat econòmica recorden les que patia Europa  a començaments del Segle XX les quals van conduir a una inestabilitat i tensió social i política de tràgiques conseqüències.

Va invocar un dels pares del capitalisme Adam Smith recordant que la cerca del benefici econòmic ha d´anar  sempre en paral·lel a una sòlida base moral que garanteixi que els guanys es reparteixen i beneficien a tota la societat.

Va apuntar que ens trobem  una vegada més en una cruïlla històrica en la qual podem agafar dos camins per sortir d´una profunda crisi social.

Una  sortida en la qual les anomenades forces benèfiques  aconsegueixin  refer un nou contracte social  inclusiu en el qual  es pacti un repartiment més just i equilibrat de la riquesa, com va passar durant  els anomenats  30 Anys Gloriosos (1950-1980) i l´altre , malauradament més habitual en la història, que siguin les forces malèfiques, com va passar desprès de la Primera Guerra Mundial , que mantenint la inestabilitat i el ressentiment provoquin una altra catàstrofe mundial.

Antoni Agustí (PEHOC) i Anton Costas