Resum de la taula rodona sobre educació

Qui educa, l’escola o la tribu?

El divendres passat, a l’Orfeó, el professor de la UdG, Pere Soler, i Anna M Font, professora  d´educació infantil i exregidora d’Educació a l’Ajuntament d’Olot, moderats   pel tècnic d’Educació  Josep M Reixach, van debatre sobre el present i el futur de l’educació a la Garrotxa en la segona conferència del cicle 7 perspectives més sobre Olot i La Garrotxa  organitzat pel PEHOC.

Els ponents van estar d’acord en l’excel·lència del model educatiu  garrotxí. Excepcional és el sistema de repartiment d’alumnes amb necessitats educatives especials entre  els diferents centres educatius d’Olot. A més de la qualitat del professionals i dels centres educatius garrotxins van destacar el paper del ric teixit associatiu olotí així com la facilitat d’accedir a un entorn  natural  ric i cuidat com a factors afavoridors dels bons resultats de l’ensenyament  a  la comarca.

No va existir el mateix acord sobre la possibilitat de mantenir en un futur els mateixos resultats. La incertesa de  la possibilitat de mantenir el mateix nivell d’inversió pública en l’educació i les repercussions de la creixent desigualtat en les famílies més   afectades per la llarga crisi econòmica  són les  amenaces  més importants a criteri  dels  ponents.

A criteri de Pere Soler, el sistema educatiu hauria de fer un esforç  per  intentar  evitar   el major fracàs  escolar entre els fills de famílies  amb escassos recursos econòmics i   menys formació dels pares.  Segons Anna Font, únicament des de l’escola no es podrà     reduir la progressiva clivella social fruit del canvi cultural, social i econòmic dels darrers anys.

La propera conferència del cicle es farà el dia 9 de febrer a l’Orfeó. Narcís Selles parlarà de L’art a Olot té uns trets específics? Sincronies i asincronies de la modernitat artística a Olot