Resum de la xerrada sobre l’Amèrica Llatina

El  director  de  la  Casa  Amèrica  a  Catalunya, Antoni  Traveria,  va intervenir en la conferència  organitzada divendres  pel  PEHOC en el cicle  Nous  escenaris per al món al   Segle XXI. Va parlar del  passat recent i la seva visió sobre el futur del subcontinent americà.

Va  qualificar la història d’Amèrica Llatina, des de la independència dels imperialismes com un període d’aspiracions i somnis frustrats. Les causes d’aquesta llarga frustració són la debilitat institucional, fruit de la feble classe dirigent sorgida dels moviments d’alliberament i sobiranistes, i per la posterior influència política i econòmica dels EEUU durant el segle passat que va agreujar les relacions de dependència d’un nou imperialisme nord-americà. Igualment, va assenyalar l’estesa corrupció social i política i l’aparició, en les darreres  dècades, del narcotràfic i la violència indiscriminada que hi ha en molts dels països llatinoamericans.

llop-traveriaL’aparició d’una classe mitjana, inexistent en la majoria de països fins fa només una dècada,  la  millora en el nivell educatiu dels joves, una important disminució de la desigualtat social,  el recanvi generacional i la participació política de sectors socials, com la població indígena en alguns països, habitualment  excloso,  juntament  amb l’esperançador paper del Papa  Francesc van ser els elements en els quals el conferenciant es va basar per aventurar un  futur d’esperança per a Amèrica Llatina. Va  fer esment de la dificultat que té  la nova generació política per combatre els tradicionals nuclis de poder econòmic que han llastat el desenvolupament  d’un continent  molt ric en recursos naturals, des de la seva independència i va demanar una mica d’humilitat i autocrítica en la postura europea davant de la situació actual del subcontinent llatinoamericà, recordant el paper que van tenir països  com Mèxic o Xile acollint milers de refugiats espanyols i catalans de la nostra guerra civil o  la revisió, quaranta  anys  després, de les seves dictadures militars, de la llei de Punt  Final argentina, que  amnistiava els responsables dels crims i de les greus vulneracions dels drets  humans.

La jornada es va acabar amb la projecció de Paulina conjuntament amb el Cine Club d’Olot, un film que denuncia la violència i la desigualtat social i ètnica al nord d’Argentina. La propera i darrera conferència es farà el dia 9 de juny amb el professor Pere Vilanova que parlarà de la situació actual dels Estats Units i del somni americà.