Els Annals del PEHOC s’han incorporat al dipòsit de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Volem anunciar-vos que des de principis d’agost els Annals del PEHOC s’han incorporat al dipòsit de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO). Com sabreu molts de vosaltres, es Racotracta d’un portal electrònic que actualment integra la majoria de revistes científiques i culturals en llengua catalana en versió digital i accessibles per qualsevol usuari des de la xarxa. A semblança de molts altres centres d’estudis amb publicacions similars, vam acordar incloure-hi el text complet i en versió pdfde tots els 24 números publicats dels Annals des de l’any 1978 fins a l’aparegut l’any 2013, comptant que del número més recent (és a dir el 25, que ha vist la llum durant el primer semestre del present 2014) només serà consultable el sumari a l’espera que n’aparegui un de nou.

Val a dir que el procés no ha estat fàcil i que ha durat força temps. En qualsevol cas, cal agrair la inestimable col•laboració del personal de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), que es va ocupar de la digitalització dels números anteriors al 2000 dels quals només comptàvem amb exemplars en paper, d’incorporar els volums més recents ja impresos amb tècniques digitals i de la preparació dels índexs que desgranen la relació de cadascun dels articles publicats i permeten accedir mitjançant un enllaç a la respectiva versió en pdf.

Tal com podreu comprovar, tots els articles publicats als Annals queden així incorporats a la base de dades a què dóna peu el dipòsit, de manera que és possible fer cerques tant a partir dels números publicats dels Annals i que apareixen a la pantalla ordenats cronològicament com en funció de molts altres criteris que abracen tot el conjunt de publicacions del repositori (entre d’altres, el nom dels autors, els títols dels treballs o certes paraules clau). En aquest sentit, també cal destacar la visibilitat de RACO dins de cercadors habituals com ara Google, per la qual cosa és molt probable que en una cerca simple d’un autor o un títol en els primers resultats ja es remeti a l’article disponible en aquest dipòsit.

Confiem, en definitiva, que amb la incorporació a RACO els Annals del PEHOC siguin d’accés més fàcil i immediat per a tothom i que d’aquest forma també augmenti l’atractiu de la revista tant per als lectors com per a hipotètics autors. Així doncs, us convidem a navegar per

http://raco.cat/index.php/raco

o, directament, per

http://raco.cat/index.php/AnnalsPEHOC

i a explorar-ne totes les possibilitats, comptant, però, que els socis continuaran tenint a la seva disposició un exemplar en paper dels nous números que es vagin publicant.