Resum de la xerrada “La revolució de les dones en el segle XXI”

La quarta onada  feminista

Divendres passat, la catedràtica d’Antropologia de la URV, Dolors Comas d’Argemir, va abordar el paper de la dona en la societat en la conferència La revolució de les dones al SXXI, organitzada pel PEHOC. Catalina Sellas, presidenta d’Alba va ser la presentadora de l’acte.

Comas va argumentar que una democràcia que no garanteixi la igualtat de drets a la meitat de la seva població és una democracia imperfecta. Així, la revifalla de les reivindicacions feministes posen a debat quin ha de ser el paper dels homes en la societat del futur, quins són els mecanismes  per aconseguir una societat més democràtica i com poden influir aquests moviments reivindicatius en els poders legislatiu i judicial per consolidar, de manera definitiva, aquesta igualtat de drets entre gèneres.

Va analitzar tres esdeveniments del darrer any que han tingut una gran repercussió mediàtica: les massives manifestacions arreu del món del passat dia 8 de març; les protestes a moltes ciutats espanyoles quan es va conèixer la sentència del judici a la Manada, i la jornada reivindicativa del passat 25 de novembre contra la violència de gènere, totes en el context del moviment  #MeToo, que ha donat veu a nivell internacional a les víctimes de l’assetjament sexual.

Comas va definir tots aquests esdeveniments com la quarta onada feminista que, a la vegada que dóna més visibilitat al moviment per la igualtat de drets personals, socials i laborals de les dones, ha servit per despertar la consciència política de sectors de la població habitual i políticament poc actius. Va mencionar l’exemple de les recents eleccions als EEUU on moltes dones joves i de minories socials han entrat en la política institucional guanyant els tradicionals candidats representants de la població masculina, blanca i anglosaxona. Com a contrapartida ha despertat un sentiment de  por i greuge en un sector conservador de la societat que, amb l’argument de l’amenaça als valors del model de família tradicional, serveixen de recolzament de moviments polítics reaccionaris i xenòfobs com ha passat recentment a Brasil amb l’elecció de Bolsonaro i, anteriorment, als EE UU amb Donald Trump.

En el  torn de preguntes va insistir en la importància de polítiques socials de protecció a la família i la dependència així com igualar i fer obligatoris els permisos de paternitat per  millorar la situació de la dona en la nostra societat ja que totes aquestes cures són feina no reconeguda a les esquenes de les dones.