Resum de la xerrada “El Turisme: problema o solució?”

Divendres passat, Josep M Mallarach, professor de la UdG i primer director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, va analitzar l’impacte del turisme a la nostra comarca.

Va iniciar la conferència contextualitzant el paper del turisme en el món actual. Aquesta activitat, recent en la nostra història, es considera actualment la primera indústria per impacte econòmic a nivell mundial. És una activitat que ha tingut un creixement exponencial en les darreres dècades. Catalunya és la “república” més turística d´Europa, continent que és el primer destí turístic mundial i dins el qual, Espanya és el tercer destí.

Aquest creixement  exponencial  fa que sigui,  a la vegada, insostenible a curt termini per l´important impacte social  i ambiental.

Dues parts de Catalunya, la costanera i la de muntanya, han patit especialment l´impacte del turisme en el seu territori amb una urbanització extensiva i l’augment  estacional de població, mantenint-se, fins ara, les comarques interiors de Catalunya al marge d´aquesta massificació

Els beneficis econòmics d´aquesta activitat no han estat fins ara contrastats amb l’impacte  negatiu de l´activitat en el territori.

La Garrotxa és una de les comarques més riques en biodiversitat d’Europa, però donada la seva dimensió, aquesta té una gran fragilitat per a moltes de les espècies autòctones. L’important augment de turisme estacional dels darrers anys posa en perill aquest fràgil equilibri.

No s´han estudiat els possibles impactes negatius de la massiva i desorganitzada presència  en espais  tan emblemàtics com La Fageda o l’Alta Garrotxa, ni calculat la capacitat de càrrega del paisatge.

L’aplicació de la Carta Europea del Turisme Sostenible, amb mesures per limitar i ordenar la presència de turistes en llocs emblemàtics per la seva riquesa natural, així com valorar més la qualitat de l´oferta enfront de la quantitat han de servir per  mantenir una activitat econòmica, important per a l’economia de la comarca,  però sostenible en el temps.

La propera conferència del cicle del PEHOC serà el 13 d´abril amb Ester Carreras, que parlarà dels mitjans de comunicació comarcals.