Acte de lliurament dels III Premis Jordi Pujiula

El diumenge passat va tenir lloc, a l’Orfeó Popular Olotí, l’acte de lliurament dels III Premis Jordi Pujiula . En aquesta edició es van presentar un total de 19 treballs, tots de gran qualitat, corresponents als àmbits de Ciències de la Salut, Ciències Naturals i Tecnològic.

El treball guanyador en l’àmbit de les Ciències de la Salut, amb un premi dotat amb 500 €, un Diploma Honorífic i un lot de llibres, concedit per la Fundació Hospital de Sant Jaume d’Olot, fou per al treball COAGULANT SENSE DESCANS, de l’alumna Ainoa Guinart Planellas. Es tracta d’un excel•lent treball basat en l’estudi del factor V Leiden, una mutació poc coneguda de caràcter hereditari, que afecta la coagulació de la sang i que pot derivar en una malaltia coneguda com a trombosi.

La resta dels treballs finalistes en aquest àmbit van ser:

– ALTERNATIVA AL TRASPLANTAMENT?, de Gerard Puig Romero.

– ARA SÍ QUE HI VEIG CLAR! ANÀLISI DE L’EVOLUCIÓ DE LA CIRURGIA DE LES CATARACTES, de Joel Roura Turet.

– LA TERÀPIA VISUAL PER A LA CURA DE L’AMBLIOPIA, d’Anna Bosch Plana.

– PER LLUIR, S’HA DE PATIR? de Sergi Matabosch Reixach.

– LA VISIÓ I LA POSICIÓ, UN MITE, UNA REALITAT I UNA EVIDÈNCIA CIENTÍFICA, de Sílvia Padrosa Teixidor.

– INTEL•LIGÈNCIA HUMANA I ANIMAL, AQUESTA ÉS LA QÜESTIÓ, de Carla Martín Bosch.

– LA VITAMINA C I L’ACIDIFICACIÓ DE L’ORINA, de Júlia Sala Rifà.

El treball guanyador en l’àmbit de les Ciències Naturals, també dotat amb 500 €, DIPLOMA HONORÍFIC i lot de llibres, concedit pel Parc Natural de la Zona Volcànica, fou per al treball ATLETES DE LA LLET. ESTUDI SOBRE LES VARIABLES INFLUENTS EN LA PRODUCCIÓ DE LLET, d’Aleix Costa Lario. Es tracta d’un treball que té com a objectius: analitzar quins són els factors principals que un ramader ha de controlar per millorar o mantenir la producció de llet de les seves vaques, estudiar la seva selecció genètica, esbrinar com es determina la qualificació de diferents races de toros i, finalment, aplicar un estudi de cas a partir de totes les dades reals de la granja pròpia.

Aleix Costa i Jaume Mora amb les tutores dels seus treballs

Aleix Costa i Jaume Mora amb les tutores dels seus treballs

La resta dels treballs finalistes en aquest àmbit van ser:

– EL CANVI CLIMÀTIC, de Jordi Gelis Bartrina.

– ALLÒ QUE ELS NOSTRES ULLS NO VEUEN A LES SUPERFÍCIES URBANES, d’Helena Fàbrega Bataller.

– EL PROCÉS DE GESTACIÓ DELS BÒXERS, de Clara Sagué Rustell.

– UN MÓN PETIT AMAGA UN MÓN MOLT GRAN, de Mireia Suñer Colomer.

Finalment, el treball guanyador en l’àmbit Tecnològic, dotat amb 500 €, DIPLOMA HONORÍFIC i lot de llibres, concedit per l’empresa Freeminds Bellapart Construction, fou el titulat ESTUDI DELS CULTIUS PROTEGITS I PROJECTE D’UN HIVERNACLE AUTOMATITZAT, de Jaume Mora Juvanteny. Un treball que investiga el funcionament d’un hivernacle automatitzat real i, posteriorment, aplica aquests coneixements adquirits en la construcció d’una maqueta d’un hivernacle automatitzat. També comprova si els sistemes domòtics que s’utilitzen en els “habitatges intel•ligents” es poden aplicar en un hivernacle.

La resta dels treballs finalistes en aquest àmbit van ser:

– ANÀLISI DE L’ARQUITECTURA DEL SEGLE XX, d’Helena López Plana.

– CAMINAR SOBRE RODES, de Maria Vilanova Fàbrega.

– UN CARRER A TRAVÉS DELS TEMPS: ESTUDI URBANÍSTIC DEL CARRER MULLERAS, de Lídia Jiménez Rodríguez.

– LA NATURA ENS REGALA EL SOL…I A L’INSTITUT L’APROFITEM, de Francesc Roura Adserias

– L’ARIET HIDRÀULIC, UN ENGINY OBLIDAT, de Biel Mossoll Clos.

Grup MEANDRE

Grup MEANDRE

L’acte va comptar amb la presència dels alcaldes d’Olot i Santa Pau, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, president i membres de la junta del PEHOC, entitat organitzadora dels premis, representants de la resta d’entitats col•laboradores i molt especialment dels alumnes participants i els seus familiars i dels professors/es dels tres centres participants, INS Bosc de la Coma, INS Montsacopa i INS La Garrotxa.

L’acte es va obrir amb l’actuació del grup garrotxí MEANDRE, que ens va oferir un excel•lent repertori de melodies pròpies dels folk i altres cançons tradicionals d’arreu del món. En definitiva, una vetllada interessant per a la promoció de la investigació entre els joves.

Reportatge a Olot Televisió  Reportatge a “El Garrotxí”