LLIURAMENT DELS V PREMIS JORDI PUJIULA

Dissabte 29 d’octubre estudiants, professors, autoritats locals i comarcals, familiars, mitjans de comunicació, empreses col·laboradores  i públic  en general, es van aplegar al Teatre Principal per a l’acte de lliurament dels premis Jordi Pujiula per a treballs de recerca de batxillerat, i també  –per primera vegada-  per a projectes finals dels cicles formatius .

Els secretaris dels jurats van llegir l’acta amb el següent veredicte:

Àmbit de Ciències de la Salut

En aquest àmbit va resultar guanyador el magnífic treball de la Mireia Quintana Torres que porta per nom, “Ni dretà ni esquerrà: dominàncies discordants” que estudia l’efecte de les dominàncies discordants en el rendiment escolar dels alumnes.

Els altres quatre treballs que es van presentar en aquest àmbit van  ser: “Menjar és una necessitat, menjar intel·ligentment és un art” d’Helena Macias,  “El camí del so de Roger Àlvarez, “Un òrgan i una malaltia desconeguts. El pàncrees i la pancreatitis”,  de la Jordina Costabella i l’Anàlisi sobre l’afectació del material d’osteosíntesi a la condició física, de Nil Barranco.

Àmbit de Ciències Naturals

El treball de recerca de batxillerat  guanyador va ser per l’excel·lent treball de l’Oriol Esquena i Calm titulat, “Un hort a l’aquari”, que compara dos sistemes aquapònics: El sistema de balsa i el sistema de drenar per inundació. Per això, construeix artesanalment dos horts aquapònics, per tal de comprovar quin dels dos funciona millor i és més eficient.

Pel que fa als cicles formatius, es van atorgar dos guardons. El projecte sobre  una granja de cabres i l’elaboració de formatges amb el valor afegit d’un projecte de turisme rural i d’una granja-escola  titulat, “Mas Treseta” de les germanes Núria i Janina Mayà Pairó   va guanyar el primer premi, mentre que el projecte de transformar i adaptar als nous temps una explotació ramadera envellida titulat “Engreix i comercialització de carn de vedella d’en Marc Vidal va aconseguir un accèssit.

La resta de treballs de recerca presentats van ser: “Amb els ulls mirant al cel”de Lídia Torras, “El color de les paraules” de  Mònica Collell i “Caminant pel barri “Els bolets més pròxims” de Meritxell Fàbrega.

I l’altre projecte finalista va ser,” Projecte d’ovelles de carn” de Guillem Zafra.

 

Àmbit Tecnològic

Finalment, en aquest àmbit el guanyador ha estat en Josep M Pla Borés pel treball de recerca, “Energia per escalfar una llar: Fòssils vs Renovables”, un projecte que compara diversos sistemes per escalfar una llar, tant amb energies fòssils com amb energies renovables. Es tracta d’una aproximació senzilla a temes complexos de forma molt original.

 A l’apartat de cicles, el primer premi se l’endugué Kevin Roman Costa Jara, l’Adrià Llongarriu Gorchs i l’Eduard Corominas Pérez,  pel projecte final “ NFC Moments” basat en una aplicació per a Android que permet, per exemple, a persones cegues guardar en àudio moments i records relacionats amb fotografies o objectes, per després reproduir-los quan l’usuari vulgui.

També el projecte sobre el disseny d’una infraestructura informàtica per a l’obertura d’una escola d’idiomes xinesa a la ciutat  titulat,” Yuyan Academy”  els autors del qual són Jordi Coma i Cristina Martín, va aconseguir, també, un accèssit.

La resta de treballs de recerca presentats en aquest àmbit van ser: “Projecte de remodelació de tres estances d’un habitatge. Passat, present i futur” de Júlia Graboleda, “Creació d’una maqueta d’un ascensor de levitació magnètica” de Ferran Juncà, “Disseny d’un habitatge sostenible i domòtic” de Pau Padrosa i “Sons celestials. Estudi acústic d’una església romànica, de la Laia Waffelaert. Mentre que la resta de projectes finalistes van ser per a “Golden (Bar musical)” de Joan Turón, “PROJECTE-9” de Valentí Julià, i “El Gronxador (restaurant de productes de proximitat)” de Clàudia Ballester.

Els membres dels jurats van expressar la seva satisfacció per la bona qualitat dels treballs presentats, i van felicitar els alumnes participants així com també als seus tutors/es i els sis centres docents que hi van prendre part.

L’acte va ser amenitzat per una extraordinària actuació musical d’alumnes de l’Escola Municipal de Música d’Olot. L’alcalde, Josep M Corominas va ser l’encarregat de cloure l’acte.