Resum de la xerrada sobre Josep Berga i Boix.

En la tercera sessió del cicle “Catalunya 1901-1931 un país en transformació”, es va fer a l’Orfeó la presentació dels dos primers volums, editats per l’IMCO, de l’obra completa de l’artista Josep Berga i Boix del qual, aquest any, es compleix el centenari de la seva mort.

La presentació la van fer dos dels autors de la recopilació dels treballs. En primer lloc, Joan Sala, coautor amb M. Assumpció Arnau, presentà el primer volum “El perfil pedagògic de Josep Berga i Boix. Les memòries de l’Escola de Belles Arts d’Olot”. Tot seguit, fou el torn de Mita Casacuberta, autora del segon volum, “La mort dels polítics. Articles,tradicions i records.” Va presidir l’acte Josep Berga, primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, el qual va agrair a la família de l’artista, present a la sala, la donació de la documentació personal de Josep Berga i Boix a la ciutat.

Joan Sala va fer un recorregut biogràfic de l’avi Berga, fent esment a la decisiva intervenció que va tenir, en la seva formació, la formació humanística, formació que va rebre al seminari de Girona durant la seva joventut. Ja com a professor a l’Escola de Dibuix d’Olot va potenciar les activitats d’aquesta obrint-la especialment als nens, les dones i els obrers. Potencià les activitats fora del tradicional treball a l’aula i desplaçant els estudiants als paratges urbans i de l’entorn de la ciutat.

Mita Casacuberta va fer un recorregut per l’evolució del Berga escriptor, des de les inicials col•laboracions als anys vuitanta del s. XIX en revistes regionalistes i carlines com El Olotense, utilitzant la llengua castellana, fins a la seva evolució cap a posicions catalanistes conservadores coincidint amb el tombant de segle en les quals, utilitzant ja el català, va recuperar cançons i llegendes tradicionals fent una reivindicació del territori i la comarca a la qual anomenà “La petita Suïssa catalana“.

La propera conferència del cicle tindrà lloc el proper 9 de gener a les 7 de la tarda al mateix Orfeó en la qual el professor Carles Duarte tractarà del paper dels intel•lectuals en la definició de la Catalunya país.