Resum xerrada “Una societat sense models”

Amb la conferència Una societat sense models, catedràtica emèrita de sociologia,  Marina Subirats va inaugurar, divendres passat, el cicle Què esperem del Segle XXI. Interrogants del futur més immediat.

Subirats va destacar el fet que la nostra societat ha passat d’una cultura molt   tradicional, en què s’apreciava  l’experiència i amb una forta resistència als canvis, a una cultura en què, des de la revolució científica i tecnològica, no únicament s´ha perdut la por als canvis sinó que s’afavoreix qualsevol novetat sense valorar-ne  gaire la millora dels canvis.

Especialment  preocupant és el ràpid progrés tecnològic en un món que oblida cada cop més els valors ètics i morals, doncs fa que el benefici que aporta el progrés  tecnològic no reverteixi a la societat i es concentri cada cop més en mans d’uns pocs.

La pèrdua del contrapès que significava una classe obrera potent i amb una bona organització sindical i política fa que sigui més difícil donar resposta a la concentració mundial de poder econòmic i financer.

Aquesta cultura de canvi impregna tots els sectors de la societat, també les relacions familiars i personals.  L’esperit individualista, el desig, per damunt del compromís i la fidelitat  en  les relacions personals ha provocat un canvi en la família tradicional i un  model familiar més inestable.

Tots aquests canvis ens porten a una societat de la qual ens és molt difícil predir-ne el model.

L’única esperança és que des de la proximitat, el municipalisme, les noves formes de treball cooperatiu es vagi reconstruint un contrapoder que doni més protagonisme a     l’ètica i a la justícia en la política.

La propera conferència del cicle tindrà lloc el divendres 14 de desembre a l’Orfeó, amb la professora d’antropologia de la Universitat Rovira i Virgili, Dolors Comas d’Argemir  que parlarà de La revolució de les dones en el SXXI.