Resum xerrada Josep M Martí Font

Reflexions  sobre el futur d’Europa

Divendres 15 de gener, el  periodista i escriptor  Josep M Martí Font,  corresponsal a Alemanya durant els anys de les grans transformacions, com ara la caiguda del Mur i la posterior reunificació,  va reflexionar  sobre  el  futur d’Europa com  a ens  polític i econòmic, en  la  conferència mensual del  cicle  Nous  escenaris  per al món del Segle XXI, del PEHOC. Va ser presentat per Oscar Rodríguez, president del Cercle Euram Garrotxa.

A  la  pregunta  que donava títol a la conferència: Cap a on va Europa?, va admetre que  desconeixia la resposta i que ningú ho sap del cert, ja que estem en un moment de grans canvis i moltes incerteses, destacant en diverses ocasions la importància del desplaçament de l’eix mundial de l’Atlàntic  al Pacífic.

marti-2

Recolzant la seva exposició en diversos mapes va destacar el fet que Europa no és més que la  part més occidental del gran continent Euroasiàtic, que ha tingut una unitat marti-1física i cultural per  la facilitat de comunicació que ofereixen les grans planúries de l’Europa central. Aquest fet  comporta, per una banda, una gran diversitat cultural i política en l’actual Unió Europea que,  juntament amb el fet que sigui un ens configurat per estats, fa molt difícil la seva cohesió   política i social. L’altre fet destacat és la necessitat de definir el seu “limes”, les fronteres  orientals  de l’Europa actual, sobretot  pel que fa a la influència històrica i cultural amb els antics imperis soviètic i otomà.

Martí Font va destacar les dificultats que està tenint la nova Alemanya, com a potència    central en el continent, semblant a les que va tenir a finals del s. XIX en el moment de la seva   unificació  sota el  govern del canceller Bismark, per definir el seu paper com a líder polític de la Unió Europea després del  període d’hibernació  política que va suposar la llarga Guerra Freda en la qual va limitar-se a liderar un projecte econòmic.

No es va mostrar gaire optimista en què Europa pugui  jugar un paper actiu en el conflicte  català, ja que considera que la mateixa naturalesa estatal de la Unió Europea impedeix la seva intervenció en assumptes interns, destacant també  la por a  l’augment de la inestabilitat  política que pot produir la modificació de les fronteres estatals.

Va destacar com el major dels reptes polítics el procés d’adaptació d’una societat com l’europea que ha gaudit durant quatre dècades d’uns nivells de benestar inigualables,   comparats amb la resta del món, i que des del final de la Guerra Freda i amb el canvi econòmic  produït per la globalització financera està sotmès a un desafiament per les potències demogràfiques i econòmiques de la zona del Pacífic.

La  propera conferència del  cicle sobre  Geopolítica  es farà  el  proper  dia 12 de febrer.