Resum de la xerrada “Qui som? La immigració del Segle XX a la Garrotxa”

En la segona conferència del cicle “9 perspectives sobre Olot i La Garrotxa”, Xavier  Casademont , professor associat  de la UdG i primer tècnic d’immigració a la Garrotxa, va donar  una  visió històrica i sociològica de la immigració a la nostra comarca des dels primers anys del  segle passat.

Va  deixar  clar que la immigració no és un fenomen nou a la Garrotxa. El primer procés migratori dels darrers 100 anys es va produir a començaments del segle XX i va portar, a la  comarca, sobretot persones de les comarques veïnes de Catalunya i del sud de França, provinents del camp, que eren atretes per la industrialització de la nostra comarca. Posteriorment, va descriure la immigració dels  anys 50-60, que va ser objecte d’estudi en la seva tesi doctoral,  principalment  del  sud de l’Estat; i, finalment, la més recent arribada de  migrants de diversos països i continents. Va analitzar en tots els casos  els factors d’expulsió en les societats d’origen i els factors d’atracció del nostre país que justifiquen els processos migratoris.  La recerca de material historiogràfic  per a la seva tesi li va donar l’oportunitat de conèixer documents dels primers anys del segle passat en els quals s’utilitzaven arguments  alarmistes, semblants als que s’utilitzen avui en dia, sobre el perill de la immigració per al futur  de la societat catalana, i en aquella ocasió, els migrants eren persones de la mateixa o molt  semblant  nacionalitat, religió i cultura.

Va  destacar la voluntat  política i social d’acollida que ha tingut la comarca, especialment en la més recent arribada de nouvinguts i el repte que suposa en un futur la integració d’aquestes  persones en un moment de crisi i canvi social quan sembla haver-se aturat  l’anomenat “ascensor social”.