Premis Salvador Reixach 2014

LLIURAMENT DELS XIV PREMIS SALVADOR REIXACH

Premis 2014El dissabte passat va tenir lloc, al Centre Cívic de Santa Pau, l’acte de lliurament dels XIV Premis Salvador Reixach, que premia els millors treballs de recerca de batxillerat en els àmbits d’estudi següents: Comarcals, Humanístics i Socials-Artístics.

Va obrir l’acte Jesús Gutiérrez, president del PEHOC, entitat organitzadora dels premis que, entre altres coses, va manifestar públicament el reconeixement als estudiants, els autèntics protagonistes de l’acte, per la bona qualitat dels treballs que han presentat en aquesta edició.

(cliqueu a la imatge per veure la llista de treballs presentats)

El Jurat dels XIV PREMIS SALVADOR REIXACH per a TREBALLS DE RECERCA, està format per: Jesús Gutiérrez, Joaquim Monturiol, Albert Reixach, Xavier Calm, Anna Torrent, Joan Fluvià, Glòria Llinàs i Jordi Espadalé, que actua com a secretari.

El primer premi en l’àmbit d’Estudis Comarcals va ser per al treball Labora-Fontbernat. Estudi d’una arma creada per les indústries de guerra de Catalunya durant la guerra civil (1936-1939 )”, d’Albert Horts i Barios, que va rebre el premi de mans de Joan Casas, vicepresident del Consell Comarcal de la Garrotxa.

El treball té per objectiu donar a conèixer, a través d’una laboriosa investigació i documentació, l’existència durant la Guerra Civil Espanyola d’una indústria de guerra a Catalunya. Saber-ne els seus orígens, les seves característiques, la seva organització i, també, la seva desaparició. L’autor ho fa a partir d’una mostra representativa de les nombroses fàbriques d’armament que hi havia en aquell moment, com és la fabricació d’un subfusell creat en una fàbrica d’Olot, la F-15.

Pel que fa a l’àmbit d’Estudis Humanístics, el primer premi se’l va endur el treball “Representació del periple d’Odisseu en un mapa del s.XX”, d’Alejandro Magallanes i Campos. Va lliurar el premi Antoni Mayans, director de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Es tracta d’un treball molt original, valent i atrevit. Ens proposa recrear un possible recorregut de l’Odisseu, (el personatge principal de l’obra grega escrita per Homer al segle VIII aC.), des de Troia fins a Ítaca i situar-lo en un mapa del s.XXI elaborat per ell mateix.

Prèviament, l’autor investiga sobre l’obra i el seu autor i sosté que la informació que ens ha fet arribar Homer, li ha permès deduir la localització de molts indrets i també poder comprovar que molts d’aquests llocs són ficticis, però que ha trobat les pistes necessàries per tal de poder representar un possible recorregut.

Finalment, el treball guanyador en l’àmbit d’Estudis Socials-Artístics va ser per al treball “Una hipoteca per la vida”, d’ANNA PUIXEU I PALOU, que va rebre el premi de mans de la reconeguda escultora olotina, Rosa Serra.

Un treball de recerca que tracta de forma rigorosa la crisi del sector immobiliari. L’autora esbrina les causes que ens han portat a l’actual situació d’atur i precarietat en què moltes persones han vist perillar un bé tan important com és l’habitatge. També investiga en profunditat el moviment 15M i les actuacions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Finalment, arriba a la conclusió que l’actual crisi és sistèmica i que els governs no la podran resoldre si no hi ha un canvi del propi sistema.

Els estudiants guanyadors en l’edició d’enguany van ser obsequiats amb un premi de 500€, un diploma honorífic, un lot de llibres i un quadre gentilesa de l’artista local Esther Guillén.També van rebre el corresponent guardó els 15 treballs finalistes que optaven al premi final en els tres àmbits esmentats.

L’acte fou amenitzat per una excel•lent actuació musical a càrrec de Paula Àrbos (veu) i l’Edgar Basiana (piano), que va fer gaudir al nombrós públic assistent que va omplir de gom a gom la sala.

A més del PEHOC, l’acte compta amb el suport dels ajuntaments de Santa Pau i d’Olot, el Consell Comarcal de la Garrotxa, el Patronat Francesc Eiximenis, els Amics de Santa Pau, Òmnium Cultural i l’Institut Ramon Muntaner i la col•laboració de Santa Pau Activa, entitat que va oferir el refrigeri al final de l’acte, el Centre de Recursos Pedagògics de la Garrotxa, l’Obra Social “La Caixa”, el Grup Batallé i l’entitat Vol de Coloms. Va tancar l’acte Pep Companys, alcalde de Santa Pau, que va donar les gràcies als estudiants participants, a les institucions i entitats pel suport rebut i a tots els familiars, amics i públic en general per la seva assistència a l’acte.

ACTA COMPLETA DEL JURAT DELS PREMIS