Èxit de la xerrada sobre la nova ruta de la seda

Nicolás de Pedro, expert en Relacions Internacionals i responsable de l’Area post-soviètica del  prestigiós Centre d’Informació, Docència i Comunicació de Barcelona (CIDOB), va  ser, divendres 12 de febrer, el ponent de la conferència La novaruta de la seda: reptes i oportunitats  per a la integració Europa-Àsia. Domènec  Espadalé,  president de la Cambra de Comerç de Girona, va presentar i moderar l’acte  del  PEHOC.

20160212_191700-petit

La  ruta de la seda, els territoris de l’Àsia central, que han estat fins a la desaparició de la URSS domini de la Rússia tsarista i soviètica, i que van esdevenir fa 25 anys nous estats, han  estat una via estratègica de comunicació entre Europa i Àsia a la qual s’afegeix el seu valor com a font de recursos energètics al ser països amb grans reserves de gas  i petroli.

Actualment, en geopolítica, s’anomena nova ruta de la seda a les polítiques estratègiques que els estats veïns més importants, Xina i Rússia,  juntament  amb EEUU,  estan  dissenyant   per a l’Àsia central.

Ha  estat el govern xinès el que en els darrers anys ha manifestat una idea més clara i activa   per redefinir políticament i econòmica l’espai de les antigues repúbliques soviètiques   asiàtiques. Amb la finalitat de garantir-se un subministrament estable de gas i petroli,   evitant un bloqueig marítim, via principal d’abastiment actual, així com un corredor terrestre  per a l’exportació de les seves mercaderies, ha planificat un seguit d’infraestructures de   transport i comunicació que millorin l’accés a Europa. El cost multimilionari no pot ser assumit únicament per la Xina, malgrat ser el país amb majors reserves de divises, per la qual cosa amb el recent constituït Banc de Desenvolupament Asiàtic està cercant  la col·laboració de capital privat i d’altres països amb interès geoestratègic a l’Àsia per finançar-les. A més, això també serviria per estabilitzar la seva frontera occidental, on l’ètnia uigur, musulmana, és un focus d’inestabilitat política.

Amb la desaparició de la URSS, Rússia ha intentat substituir el seu imperi polític per la Unió  Euroasiàtica, als espais de les repúbliques centroasiàtiques, Bielorrússia i Ucraïna, espai on  vol mantenir la seva influència econòmica i política. El conflicte ucraïnès, juntament amb la crisi econòmica russa (bloqueig  econòmic  i  baixada del preu del petroli) amenacen el futur  de la ruta de la seda russa.

EEUU no  havia  mostrat gaire interès a la  zona més enllà de l’oportunitat de  negoci  per a les seves empreses petrolieries. L’important desenvolupament econòmic de l’Índia,  així com   una  postura més pro-occidental d’aquest país després de l’ensorrament de la URSS han fet  que en els darrers  anys es replantegi  el seu paper a la zona intentant atreure l’espai post-soviètic a la influència econòmica i política dels seus aliats a la zona, Indonèsia, Filipines,  Tailàndia i la mateixa Índia, països que veuen amb prevenció la creixent influència xinesa al  continent.

La  propera conferència tindrà per tema Islamisme i modernitat.