Resum de la xerrada de Daniel Raventós

La renda bàsica, una proposta republicana

El passat divendres Daniel Raventós, professor d’Economia de la UB i un dels primers economistes en que han estudiat la possibilitat d´implantar una renda bàsica universal va exposar la seva proposta en la conferència “Racionalitat i justícia de la renda bàsica incondicional” corresponent al cicle “Nous reptes del SXXI (II)” organitzat pel PEHOC.

Raventós va definir la renda bàsica que ell proposa com una assignació monetària pública incondicional per a tota la població.

Aquesta proposta, que inicialment era defensada només des de l´esquerra política i econòmica , està en el programa de moltes organitzacions empresarials i acadèmics lliberals, tot i que amb diferències importants.

L´impacte de la tecnologia sobre el món del treball i el creixent nombre de treballadors pobres són alguns dels criteris que han fet que aquesta proposta passi de ser considerada una utopia a una alternativa política.

El grup de treball del professor Raventós va fer un estudi econòmic que permetria una renda universal de 700 euros mensuals per a tota la població del Regne d’Espanya estalviant els diversos ajuts lligats a condicions de necessitat i els costos administratius de la gestió d´aquests subsidis amb un augment del IRPF sense necessitat de tocar cap prestació de l´actual Estat del Benestar.

Va qualificar la renda bàsica com una mesura republicana que a més de justa afavoreix la llibertat de la ciutadania d’acord amb el principi de “Ningú és veritablement lliure si no garantida la seva existència material”.