El conegut intel•lectual i polític Joaquim Nadal, actualment catedràtic d’Història a la UdG va parlar el dissabte passat a l’Orfeó de la influència de la Gran Guerra en els moviments nacionalistes i el moviment obrer en les primeres dècades del darrer segle.
Va iniciar la conferència, que va presentar Domènec Espadalé, president de la Càmbra de Comerç de Girona, citant l’historiador Eric Hobsbawm que en el seu llibre sobre la història del Segle XX, senyalava l’any 1914 com la data d’inici del segle per les enormes repercussions i canvis polítics, socials i econòmics que va portar el conflicte.
El col•lapse dels dos imperis, Austro-Hongarès i l’Imperi Otomà, va suposar la reconfiguració d’un nou mapa amb l’aparició de nous estats, alguns dels quals reflectien realitats nacionals amb un fort desig d’adquirir personalitat política pròpia.
En paraules de Francesc Cambó, Espanya va romandre neutral a la Primera Guerra perquè no podia aportar res al conflicte. Encara eren molt presents a nivell social, econòmic i polític els efectes de la crisi del 98, semblantment al que passaria vint-i-cinc anys més tard amb la segona guerra.
Malgrat tot, el conflicte es va viure intensament a Espanya i especialment a Catalunya amb posicionaments polítics i intel·lectuals aliadòfils i germanòfils. Va destacar la presència a la Legió Estrangera Francesa d’un contingent de soldats catalans així com l’impacte que va tenir en el moviment catalanista el destacat paper del mariscal Joffre, nascut a la Catalunya Nord, al front militar.
La frustració de l’esperança en la Doctrina Wilson, que va propiciar el naixement de nous estats europeus, afavorí una autonomia política per a Catalunya que va afectar negativament el moviment catalanista que s’havia consolidat una dècada abans amb Solidaritat Catalana com un nou actor polític en la política espanyola.
La guerra havia tingut molta incidència en la situació econòmica i social catalana. La indústria catalana va viure una etapa daurada abastint les necessitats dels països en conflicte, beneficis que no es van aprofitar per modernitzar la base industrial i per altra banda es va afavorir l’especulació i l’augment de la inflació que van provocar progressives tensions socials que l’any 1919 van portar a diverses vagues, com la de la Canadenca, la qual cosa va suposar una fractura en el catalanisme polític, fractura social, amb la polarització dreta-esquerra, la consolidació de l’anarcosindicalisme com a força hegemònica en el moviment obrer i la radicalització de la burgesia davant el mirall del que havia estat la revolució bolxevic. Aquesta evolució social i política, semblant a la d’altres societats europees, mobilitzades al voltant de dos ideologies, el feixisme i el comunisme van acabar vint anys més tard amb la Guerra Civil a Espanya i la Segona Guerra Mundial a Europa, que molts historiadors han considerat la segona part d’un mateix conflicte.
Durant l’animat i interessant col•loqui, es va aprofitar la trajectòria política del professor Nadal per fer interessants i estimulants reflexions sobre la situació actual de la política catalana, en alguns aspectes amb circumstàncies paral•leles a les de fa un segle.
En la propera conferència del cicle, que es farà el 14 de març, la Dra. Mary Nash parlarà del paper de la dona en la Primera Guerra.